Stars In My Soul
Welcome!

Hola Blogger! My name is Amirah. I am the owner of this craziest blog ever. Don't you noticed that? Haha Please be nice here ya.Follo me!

GPS? Navigate?

Diary About Links

InstagramCredits?

Template by : Aina Hanani
Basecodes by : Liyana Izzati
Background : Sis Hafizah
Stuffs by : Aina Hanani
Best view : Google Chrome only

Tips Tenangkan Hati Jadi Positif
Friday, 4 November 2011 | 22:08 | 0 comments
Assalamualaikum...Hari ni Amirah nk bgi tips mcm mna nk "Tenangkan hati dan jadi Positif"...Habit 1 : Menjadi proaktif (be proactive). Habit ini mengatatan bahawa “Saya mempunyai kekuatan. Saya adalah ketua dalam hidup saya. Saya boleh memilih sikap saya. Saya bertanggungjawab atas kebahagiaan dan kesedihan saya. Saya adalah pemandu masa depan saya, bukan penumpang”. Ia adalah asas kepada 7 habits yang diasaskan oleh Steven Coveys. Antara lain ia mendorong sikap proaktif iaitu membuat pilihan yang tetap terhadap perasaan kita sendiri. Ini kerana setiap hari kita berhadapan dengan situasi yang ‘sentap’ dan menyakitkan hati. Tapi kita tak semestinya bereaksi terhadap benda2tersebut seperti orang lain.

Misalnya kita dah rancang nak keluar jalan-jalan, tiba-tiba hari hujan. Kita boleh bengang, marah dan rasa tertekan. Tapi kita boleh berasa ‘oh hujan pula, tak apa, boleh buat benda lain di rumah’, macam iklan chipsmore tu. Bila hujan satu keluarga bergembira sambil makan biskut. Bila ada orang yang menyakitkan hati, contohnya ada member ‘backbiting’ kita, kita boleh untuk berasa ‘sentap’, rasa down tak ingat selepas difitnah macam-macam, pergi ‘sound direct’, buat benda yang sama macam dia buat… ataupun cuma buat tak tahu saja, maafkan dia ataupun jumpa depan-depan dan berterus terang.

Begitu juga bagi bloggers sekiranya mendapat komen yang kurang ajar, kita boleh ‘sentap’, rasa down dengan komen itu, marah semula orang yang komen, ambil berat sehingga mengganggu emosi, atau cuma buat tak tahu saja, atau meraikan saja komen itu. Afterall itu cuma pendapat orang itu, boleh jadi orang tu tak kenal pun kita siapa, so apa nak kisah? Bila mengambil sikap proaktif, kita lebih berasa tenang dan lebih ada kuasa dalam mengemudi perasaan sendiri. Orang lain boleh buat kita marah, tapi nak rasa marah atau tidak itu terpulang kepada kita.

circle of control

Kita tak boleh nak mengawal semua benda yang berlaku dalam hidup. Kita tak boleh nak kawal perasaan seseorang terhadap kita. Biasa kita dengar, buat baik pun orang mengata, buat jahat lagiiiiii orang mengata. Jadi? Biarkan sajalah apa orang nak kata. Selagi kita tak berbuat perkara dosa terhadap Allah SWT, buat apa kita nak kisah keredhaan orang lain. Manusia biasanya berat sebelah terhadap golongan yang tak sama macam dia. Misalnya orang tak berduit mengata orang kaya sombong, orang kaya mengata orang miskin malas (contoh). Jadi apa masalahnya?

Satu benda yang kita boleh kawal ialah sikap kita. Itulah benda yang kita kena fokus sebenarnya. Malah terhadap syaitan sekalipun, sekiranya kita yang memilih untuk mengikut jejak langkah mereka, ia adalah tanggungjawab kita sendiri, sebagaimana firman Allah ini:

“Allah berfirman (kepada iblis):’Sesungguhnya hamba-hamba-Ku, tidaklah ada bagimu sebarang kuasa untuk menyesatkan mereka kecuali sesiapa yang mengikutimu dari orang-orang yang sesat (dengan pilihannya sendiri).’” ( 15:42)

Bermakna kita yang membuat pilihan dalam setiap apa yang kita jalani. Malah syaitan pun tidak akan bertanggungjawab sekiranya kita mengikuti hasutan mereka.

“syaitan berundur ke belakang sambil berkata: ‘Aku berlepas diri dari kamu, kerana aku dapat melihat apa yang kamu tidak dapat melihatnya; sesungguhnya aku takut kepada Allah dan Allah sangatlah berat azab seksa-Nya.’” (al-Anfal 8:48)

Jadi kenapa kita nak ikut apa yang orang fikirkan terhadap kita? Biarlah orang kata kita gila, atau jahat, atau bodoh, atau jahil (asalkan kita tahu demi Allah kita tak macam tu), siapa orang tu yang nak mengubah masa depan kita? Kecuali jika kita terikut-ikut dengan apa yang dikata-kata itu.

Kita mesti berpegang pada can-do-attitute iaitu:

 • mengambil inisiatif dan mula melakukan sesuatu
 • berfikir tentang penyelesaian dan pilihan
 • bertindak

Dan elakkan dari no-can-do-attitude:

 • menunggu sesuatu untuk berlaku kepada kita
 • berfikir tentang masalah dan halangan
 • bertindak hanya bila sesuatu berlaku

Apa kelebihannya mempunyai sikap proaktif ni?

 1. Menganjakkan paradigma. Sebelum ni kita mungkin melihat dunia dari kacamata orang lain. Misalnya orang selalu mengata kita terlalu gemuk, terlalu hodoh, terlalu lembab, tak berduit, hina, keji, caci maki dan sebagainya. Biarkan sajalah mereka tu. Yang penting kita gembira dengan apa yang kita ada dan mensyukurinya. Tak perlu nak perjelaskan kepada mereka kenapa kita jadi gemuk atau jadi hodoh atau jadi bodoh. Kita ada banyak benda nak buat selain dari melayan benda-benda macam tu.
 2. Tak mudah kecil hati. Bila orang lain buat sesuatu yang boleh buat kita ‘sentap’, atau menyebarkan fitnah terhadap kita, itu masalah mereka. Mungkin kita boleh ‘down’ sekejap. Terutama kalau yang tukang pemula dan sebar fitnah tu adalah orang2 yang kita percayai. Tapi kita tak perlu nak bereaksi keterlaluan. Biarkan saja mereka nak fikir apa pun. Setiap orang bebas berfikir. Kalau ada orang asyik memikirkan tentang sampah, itu masalah mereka, bukan masalah kita.
 3. Fikir sebelum buat sesuatu. Ada banyak benda yang kita ucapkan, kemudian menyesal kemudian hari, bukan? Itu bukan apa, sebab semasa kita nak ucap benda tu, kita tak fikir panjang, cakap ikut sedap mulut saja. Itu berlaku bila kita dah berada di luar kawalan fikiran. Bila kita kawal pemikiran kita, apa yang kita buat dan ucapkan adalah benda yang memang kita nak buat/cakap. Walaupun benda itu pahit, tapi itulah yang kita nak sampaikan.
 4. Mencari alternatif apabila sesuatu yang tak diingini berlaku. Mengeluh dan mengomel tidak mengubah apa-apa. Kita mesti bangun dan berbuat sesuatu sekiranya perancangan kita tak menjadi. Misalnya kita dah rancang nak bercuti di luar negara, alih-alih tiket penerbangan tiba2 naik harga, dan kadar tukaran wang asing tiba2 berubah, menyebabkan kita tak mampu nak menanggung perbelanjaan percutian itu. Kita boleh je nak marah2, stress, down, bengang, rasa nak bakar saja apa-apa yang berkaitan… tapi kita boleh bertenang, mencari hikmah di sebalik apa yang berlaku. Mungkin boleh menukar lokasi ke tempat percutian dalam negara, atau tangguh percutian sehingga kewangan kita dan ekonomi dunia stabil, dan sebagainya.
 5. Fokus terhadap benda yang boleh diubah, dan tidak risau pada benda yang tak boleh diubah. Harga petrol naik. Gula naik. Barang naik. Apa yang kita boleh buat untuk turunkan harga? Mungkin tak ada apa-apa yang boleh dibuat. Yang boleh kita buat ialah tukar rutin yang kita jalani hari-hari. Mungkin selama ni kita asyik minum kopi Starbucks, lepas ni boleh tukar kepada kopi Pappa Rich. Mungkin kita shopping baju baru 2 kali sebulan, lepas ni boleh cut sekali sebulan saja. Mungkin kita boleh buat kerja-kerja sampingan untuk tambah pendapatan. Merungut dan complaint tidak akan mengubah apa-apa pun..

Selain itu, petua untuk hati tenang (petua mencuci hati) dari Dr Fadzillah Kamsah:

 1. Dirikan solat dan banyakkan berd’a – Ini adalah salah satu kaedah yang sungguh berkesan. Semasa berdoa turut katakan “Ya,Allah jadikan hatiku bersih”
 2. Selawat keatas Nabi Muhammad s.a.w paling minima 100 X sebelum tidur, Ini merupakan satu pelaburan yang mudah dan murah. Disamping dosa-dosa diampunkan, otak tenang, murah rezeki, orang sayangkan kita dan mencetuskan semua perkara kebaikan.
 3. Solat taubat – Selain daripada memohon keampunan, dapat mencuci hati dan menenangkan minda.
 4. Membaca Al-Quran – Selain dapat mencuci hati juga menenangkan jiwa, penyembuh, penenang, terapi. Sekurang-kurangnya bacalah “Qulhu-allah” sebanyak 3X.
 5. Berma’af-ma’afan sesama kawan setiap hari – Semasa meminta maaf perlu sebutkan.
 6. Bisikan kepada diri perkara yang positif – Jangan sesekali mengkritik, kutuk diri sendiri, merendah-rendahkan kebolehan diri sendiri. katakan lah “Aku sebenarnya……(perkara yang elok-elok belaka)
 7. Program minda/cuci minda – Paling baik pada waktu malam sebelum tidur, senyum, pejam mata, katakan di dalam hati “Ya, Allah cuci otak aku, cuci hatiku, esok aku nak jadi baik, berjaya, ceria, bersemangat, aktif, positif”. Menurut kajian saikologi, apa yang disebut sebelum tidur dapat dirakamkan sepanjang tidur sehingga keesokan harinya – CUBALAH!!
 8. Berpuasa – Sekiranya dalam berpuasa terhindar dari melakukan perkara-perkara kejahatan.
 9. Cuba ingat tentang mati (Sekiranya hendak melakukan sesuatu kejahatan, tidak sampai hati kerana bimbang akan mati bila-bila masa)
 10. Kekalkan wuduk
 11. Bersedekah
 12. Belanja orang makan.
 13. Jaga makanan – jangan makan makanan yang subhat
 14. Berkawan dengan ulama
 15. Berkawan dengan orang miskin (menginsafi)
 16. Pesan pada orang, jadi baik
 17. Menjaga pacaindera

Pokok pangkalnya hati yang tenang berada di dalam keadaan mengingati Allah

“Orang-orang yang beriman dan hati mereka manjadi tenang dengan mengingat Allah. Ingatlah, hanya dengan mengingati Allah hati menjadi tenang” (13:28)

Ketenangan hati bersama Allah akan wujud apabila:

 • Kita bergantung sepenuhnya kepada Allah. Ajal maut, rezeki, keberadaan, etc.
 • Kita sedar ke mana kita akan kembali.
 • Kita tahu tak ada benda atas dunia yang boleh memberi manfaat mahupun mudarat kepada kita kecuali dengan izin Allah.
 • Kita yakin bahawa Allah akan membantu kita dalam apa jua situasi.
 • Kita melakukan jual-beli dengan Allah, dengan ‘menjual’ amal baik kita dan Allah ‘membelinya’ dengan rahmat yang tak terjangkau dek pemikiran.
Sumber : Superkids