Stars In My Soul
Welcome!

Hola Blogger! My name is Amirah. I am the owner of this craziest blog ever. Don't you noticed that? Haha Please be nice here ya.Follo me!

GPS? Navigate?

Diary About Links

Instagram



Credits?

Template by : Aina Hanani
Basecodes by : Liyana Izzati
Background : Sis Hafizah
Stuffs by : Aina Hanani
Best view : Google Chrome only

I Remember that ! But ! Next,I'm Forgot!
Tuesday, 7 February 2012 | 19:35 | 0 comments
Assalamualaikum..

Past-quote-remember-remember-me-saying-sky-favim.com-86083_large

Hye guys!! Lama takk update..Rindu giler dekat blog!! Nampak takk tajuk tu ^^^..."I Remember that ! But! Next, I'm Forgot!"...Tajuk tu maybe ada juga kena mengena dengan soalan ini "Mcm mna awak boleh ingat apa yang cikgu ajar? and mcm mana awak boleh hafal sesuatu dengan cepat, hah??"...

Oke..Amirah bukannya ada simpan cip2 or anything like "computer save the data"..Tapi Amirah ada mengamalkan beberapa cara untuk INGAT..Sebenarnya, manusia takk boleh lari daripada masalah lupa..Kadang2 tu, sampai tuala atas bahu pon boleh bising cari seluruh rumah disebabkan lupa . Sebab tu lhaa solat ditetapkan mengikut waktu tertentu 5 kali sehari supaya mengingati Allah SWT..Tapi, kalau lupa waktu solat, yg tu masalah lhaa...

we are what we remember quote


Sebagai manusia biasa, mustahil kita takkan lupa..Sebab mngikut kajian pakar psikologi , manusia normal hanya boleh ingat dlm masa 48 jam shja..Jangan Terkejut! Ini FACTS!..Example, katakanlah filem anakku Sazali, ramai yg pernah tonton filem tu..P.Ramlee memegang dua watak dalam filem tu : Sebagai anak,Sazali dan juga bapa..

Soalannya..Apakah nama watak bapa tersebut? Jika ditanya soalan ini kepada 10 org, takk sampai 3 org yg ingat. Walaupun kita pernah tonton filem tu lebih drpda sekali..

Amirah boleh bahagikan kepada 2 jenis lupa yg perlu diatasi :

a ) Lupa dlm pembelajaran
b ) Lupa soal kehidupan harian

a ) Bila kita study , pastikan korang lakukan perkara dibawah dgn step by step..

- Baca buku dgn penuh tumpuan.Stop membaca bila sampai 3 or 5 page..

-Repeat dari page yg pertama tadi, gariskan atau highlightkan isi2 penting..Perkataan yg digaris or highlight tu mestilah sependek mungkin..

-Apabila dah garis isi2 penting sehingga page yg terakhir yg dibaca tadi, repeat balik dan buat nota ringkas.
248203_10150199261438720_214313598719_7083413_744847_n_large

-Nota ringkas tu mesti dibawa ke mana2..Jgn campur semua subjek dlm 1 buku nota..Nanti SERABUT!

So, bila lupa sesuatu bab, bukak buku nota and rujuk balik. Takk payah susah2 bukak buku nota and rujukan yg terlalu TEBAL..(pening kepala kot, bila baca buku TEBAL2)

b ) Masalah lupa dlm kehidupan seharian..

-Amirah rasa semua org ada hndphone kan? Kalau takk ada, mcm mna nk call,msg and mcm2..Perkara pertama bila student balik dari sekolah ialah cari hndphone dulu, then check SMS. Teros pegang hndphne sampai ke malam ( same as me..Grr!!! ) Tengah cuci pinggan pon still pegang phone. Try untuk masukkan temu janji, list yg nk dibuat, kerja sekolah yg perlu disiapkan dan sebagainya dlm hndphne..

-Jangan amalkan sikap "Esoklah!", "Kejap lagilah!" , "Tunggulah!"..Dapat jea tugasan, try untuk siapkan secepat mungkin, walaupun masa yg diberi terlalu lama..


Tumblr_lwx4ltcpin1r181bpo1_500_large

Jadi, tunggu apa lagi?? Try lhaa yg dekat atas tu,mybe brguna untuk korang kea...Tu jea entry kali ni.... :D